Στον αέρα το ντιλ εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ~ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ

ΕΥΧΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη
Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη

ΤΟΠΙΚΑ

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Στον αέρα το ντιλ εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής

Επτά μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο ανάδοχος όμιλος Exin δεν έχει υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τη μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά.


Η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου, που οι ίδιοι οι μέτοχοι της Exin είχαν ορίσει ως την ημερομηνία που θα υποβάλουν στην αρμόδια εποπτική αρχή το τελικό χρηματοδοτικό σχήμα, παρήλθε άκαρπη σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Αντί μιας τελικής και ολοκληρωμένης πρότασης, η Exin απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιστολή, στην οποία κατονομάζει ως δυνητικό επενδυτή ένα βρετανικό fund με το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις. Το βρετανικό fund με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, εξετάζει τη συμμετοχή του στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής με 300 εκατ. ευρώ. Η Exin από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με τα πρόσθετα στοιχεία που της ζητήθηκαν και πως η καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας είναι η 31η Μαρτίου.

Ωστόσο, οι ίδιες αρμόδιες πηγές διαψεύδουν ότι έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος. Μάλιστα, η επιστολή της Exin δεν είχε καν επίσημο αποδέκτη την αρμόδια διεύθυνση εποπτείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών της ΤτΕ. Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση που να παρουσιάζει τη μετοχική της σύνθεση.

Στους δυνητικούς συνεπενδυτές που εμφανίζει η Exin στην τελευταία της επιστολή, περιλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με την οποία η εταιρεία φέρεται να συζητεί εδώ και αρκετό καιρό. Από την πλευρά της, η τράπεζα δεν έχει διαψεύσει αυτές τις συζητήσεις ούτε όμως έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της. Σε κάθε περίπτωση, πάγια πρακτική της EBRD, ως θεσμικού φορέα, είναι να συμμετέχει με ποσοστό έως 15% σε παρόμοιες επενδύσεις, στον βαθμό που λειτουργεί ως επενδυτής ιδιαίτερης βαρύτητας (anchor investor), δίνοντας δηλαδή το πράσινο φως και σε άλλους επενδυτές.

Η Exin απέχει από τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ακόμη και αν η συμμετοχή του βρετανικού fund επιβεβαιωθεί, τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν δεν ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το μισό του τιμήματος των 718,3 εκατ. ευρώ που η Exin έχει προσφέρει για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η δυστοκία που υπάρχει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Exin έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα στην υπόθεση πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας και οδηγεί τους εμπλεκομένους στην υπόθεση να εξετάζουν το ενδεχόμενο της δεύτερης λύσης, δηλαδή της κινεζικής Fosun. Ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος που είχε αναδειχθεί δεύτερος προτιμητέος επενδυτής κατά τη διαγωνιστική διαδικασία παρακολουθεί τις εξελίξεις και –σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διαδικασία – δηλώνει «παρών» στο ενδεχόμενο εξελίξεων. Το ενδιαφέρον του για την Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει ζωντανό και εφόσον η συμφωνία με την Exin δεν τελεσφορήσει, ο πωλητής μπορεί, βάσει της διαδικασίας, να απευθυνθεί στον δεύτερο προτιμητέο, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η επαναπροκήρυξη νέου διαγωνισμού. Η καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με το προσύμφωνο που έχει υπογραφεί μεταξύ του υποψήφιου επενδυτή και του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, είναι στα τέλη Μαρτίου, καθώς τότε εκπνέει το εννεάμηνο, βάσει του οποίου ο πωλητής –και με την προϋπόθεση ότι δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση– μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία.

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και θα κριθεί τις προσεχείς εβδομάδες και αφού αποσαφηνιστεί το κατά πόσον ο ανάδοχος θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι η προσφορά της κινεζικής Fosun υπολειπόταν σε σχέση με αυτή της Exin και το τίμημα που είχε προσφέρει ανήρχετο περίπου στα 600 εκατ. ευρώ, έναντι 718,3 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin. Η προθεσμία είναι ασφυκτική τόσο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας όσο και τον συνυπολογισμό της συναλλαγής στα stress tests των τραπεζών, που ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου με προοπτική να ολοκληρωθούν έως τον Μάιο. Η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί βασική παράμετρο του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου ΕΤΕ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του SSM.

Η υπαναχώρηση του fund Calamos και το «ενδιαφέρον» Μπάφετ και Pimco

Το ύψος του τιμήματος που είχε προσφέρει η Exin είχε αξιολογηθεί τότε από την ασφαλιστική αγορά ως ιδιαίτερα υψηλό, καθώς αντιπροσώπευε πάνω από 16 φορές τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία είχε αποτιμηθεί κοντά στα περίπου 950 εκατ. ευρώ.

Ως ανάδοχος είχε εμφανιστεί το χρηματοδοτικό όχημα J. Calamos Asset Management, ενώ ως συγχρηματοδότες φέρονταν ο ίδιος ο ιδρυτής της Exin, Ματ Φέρφιλντ, και ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κουδούνης. Στο σχήμα συμμετείχε και ο κ. Παύλος Κανελλόπουλος, μέτοχος της AIG Greece, στην οποία η Exin έχει συνεπενδύσει, εξαγοράζοντας το 50%.

Η συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, που υπεγράφη στις 29 Ιουνίου του 2017, άρχιζε να τρίζει όταν το fund Calamos υπαναχώρησε της αρχικής κεφαλαιακής συμβολής που είχε δεσμευθεί ότι θα είχε. Ετσι η διοικητική ομάδα, υπό τους κ. Ματ Φέρφιλντ, Παύλο Αδαμαντιάδη και Χρήστο Αδαμαντιάδη, που προστέθηκε στο μάνατζμεντ πριν από περίπου δύο μήνες, βρέθηκε να αναζητεί χρηματοδότες επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν και υπό την πίεση των προθεσμιών για την υποβολή του φακέλου, η Exin είχε παρουσιάσει πρόταση προς τη διοίκηση της ΕΤΕ και της ΤτΕ για τη συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα του κ. Θεόδωρου Δουζόγλου, επιχειρηματία που έχει αγοράσει μεταξύ άλλων το «Πεντελικόν».

Ο εν λόγω επιχειρηματίας, ο οποίος διέψευσε στη συνέχεια την πρόθεση να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, ήταν μεταξύ αυτών που είχαν μπει στη short list των 14 υποψήφιων αγοραστών κατά το στάδιο της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών για την Εθνική Ασφαλιστική.

Υπενθυμίζεται ότι τη διαδικασία είχαν αναλάβει οι Morgan Stanley και Goldman Sachs.


Στα εναλλακτικά σενάρια που εμφάνισε πρόσφατα η Exin για την κάλυψη του χρηματοδοτικού σχήματος ήταν και η συμμετοχή της Pimco, αλλά και της Berkshire Hathaway του κ. Γουόρεν Μπάφετ. Οι πληροφορίες έφεραν τον μεγαλύτερο διαχειριστή asset management στον κόσμο να εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων επιβεβαιώνει ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν. Αυτό προκύπτει και από την τελευταία επιστολή της Exin προς την ΤτΕ στις 31 Ιανουαρίου, στην οποία τα ονόματα των δύο παραπάνω επενδυτών δεν αναφέρονταν ως δυνητικοί επενδυτές, εξέλιξη που σημαίνει ότι απέσυραν το όποιο ενδιαφέρον τους.



 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ






 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΕΑΚ SRVICE CARPTETS4U: ΝΤΥΣΤΕ, ΖΕΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ERIODIM ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >
Share:

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Η αγορά σας περιμένει να σας εξυπηρέτηση

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ ΣΩΣΤΑ & ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Θερινά_Μαθήματα_2020 στο #Φροντιστήριο_ΚΥΡΙΤΣΗΣ






klinostrom

Blog Archive